Бърза и лесна доставка до 3 работни дни
Logo muslemon
0
0,00 лв. 0 артикули

Нямате артикули в количката.

Страничните Ефекти на Анаболните Продукти

Анаболни Препарати: Странични ефекти, засягащи и двата пола

Повишена агресия и раздразнителност

Анаболните стероиди могат да повлияят на настроението чрез промяна на мозъчната химия и хормони като тестостерон и серотонин. Това може да доведе до усещане за по-голяма раздразнение или гняв, което води до промени в настроението, словесни или физически конфликти.

Акне

Стероидите увеличават производството на мазнини в космените фоликули и кожните пори.
Това прави кожата по-податлива на натрупване на бактерии и образуване на пъпки или кисти, често по лицето, раменете и гърба. Тежки случаи на акне могат да оставят постоянни белези.

Високо кръвно налягане

Анаболните стероиди увеличават задържането на натрий и вода в организма. Това натоварва сърдечно-съдовата система, като повишава кръвното налягане.
Неконтролираното високо кръвно налягане увеличава риска от инфаркти, инсулти и увреждане на бъбреците при продължителна употреба.

Забавяне на времето за съсирване на кръвта

Стероидите влияят на производството на фактори на кръвосъсирването от черния дроб. Това удължава времето, необходимо за съсирване на кръвта, което води до риск от прекомерно кървене от леки порязвания или наранявания. По-сериозно е, че може да има риск от вътрешно кървене по време на операции или от травма на главата.

Възпаления на сухожилията и ставни наранявания

Бързото нарастване на мускулите вследствие на използването на стероиди може да претовари сухожилията и връзките, свързващи мускулите с костите.
Нараняванията от пренапрягане могат да се появят по-лесно, тъй като тези тъкани не се укрепват толкова бързо, колкото мускулите.
Ставите също са подложени на допълнително напрежение, което с течение на времето води до риск от разкъсване на хрущяли и други съединителни тъкани.

Депресия

Употребата на стероиди може да наруши естествените нива на хормони в мозъка, като серотонина. Това понякога причинява симптоми на депресия като ниско настроение, липса на енергия или мотивация, промени в апетита или нарушени модели на съня при някои потребители.

Затваряне на епифизарните пластини и спиране на растежа

При млади спортисти, които все още растат, анаболните стероиди могат преждевременно да затворят епифизарните пластини в дългите кости.
Това може завинаги да ограничи потенциалния ръст на възрастния човек, ако употребата на стероиди започне в пубертета, преди достигане на пълна скелетна зрялост.
Височината близо до възрастта на пълнолетие може да бъде достигната по-рано, но последващият растеж е спрян.

Косопад

Мъжката плешивост, известна още като андрогенна алопеция, се ускорява от излагането на стероиди. Това е така, защото дихидротестостеронът, образуван от метаболитите на стероидите, свива космите фоликули с течение на времето, което води до наследствени модели на косопад. Локалните кремове за това са по-неефективни, докато нивата на анаболните стероиди остават високи.

Мазна кожа

Както споменахме по-рано, употребата на стероиди повишава активността на мастните жлези, като влошава състоянието на акне.
Кожата може да се чувства много мазна през цялото време поради по-високи нива на себум, отделяни

Промяна в цвета на кожата

Бързото натрупване на мускулна маса от анаболните стероиди може да претовари системите за отстраняване на отпадъци в черния дроб, което води до риск от жълтеница, при която кожата и очите придобиват жълтеникав оттенък.
Ако чернодробната функция е значително увредена за дълги периоди. Наблюдават се и други обезцветявания, като по-тъмни черти на лицето.

Сърдечно-съдови рискове

Стероидите повишават нивата на холестерола, които са вредни за сърцето. Те увеличават нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL “лошия” холестерол) и намаляват нивата на липопротеините с висока плътност (HDL “добрия” холестерол).
Този дисбаланс, съчетан с ефектите на високото кръвно налягане, означава, че редовната употреба на стероиди увеличава риска от инфаркти и инсулти.

Токсичност за черния дроб

Инжекционните стероиди са особено вредни за черния дроб, тъй като трябва да се преработят от този орган преди да се елиминират от тялото.
Дългите цикли на стероиди рискуват развитие на състояния като стеатоза (мазен черен дроб), хепатит и дори рак на черния дроб или чернодробна недостатъчност след много години на злоупотреба без възстановителни паузи между тях. Качеството на живот е значително засегнато.

Надяваме се, че това подробно описание на странични ефекти от анаболните стероиди, базирано както на медицинска литература, така и на реални доклади на потребители, е помогнало за предоставяне на по-информирана гледна точка както върху ефектите за подобряване на спортните постижения, така и върху рисковете за здравето, които човек може да срещне.
Както при всякакви лекарства, стероидите трябва да се използват само под лекарско наблюдение и след претегляне на всички фактори, участващи в анализа на риска и ползата за всеки отделен човек.

Странични ефекти на Анаболните Стероиди при мъже

Либидо

Въпреки че стероидите първоначално могат да увеличат сексуалното желание в началото на цикъла, продължителната употреба често води до проблеми като затруднение при получаване или поддържане на ерекция.
Това се дължи на хормонални колебания, които влияят на естественото производство на тестостерон в организма в дългосрочен план, ако не се управляват правилно.

Гинекомастия

Високите нива на естрогени от ароматизацията могат да доведат до уголемяване на мъжката гръдна тъкан и придобиване на женски вид, известно като гинекомастия.
Това обикновено се разрешава от само себе си, след като стероидите се спрат, но може да изисква операция, ако е тежко и продължително.

Чести ерекции

Ефектът на стероидите върху увеличаване на размера на кръвоносните съдове означава, че спонтанните ерекции се появяват по-лесно, включително нежелани нощни ерекции. Това затруднява пълноценната почивка и е неудобно.

Уголемена простата

Непрекъснатото стимулиране на растежните фактори на простатата води до доброкачествена простатна хиперплазия при много дългосрочни злоупотребяващи със стероиди. Симптомите включват по-често уриниране и липса на пълно изпразване по време на уриниране.

Тестикуларна атрофия

Естествената функция на тестисите започва да се изключва в отговор на конкуриращи чужди андрогени в системата. Тази обратна връзка кара тестисите да се свиват по размер при продължителни цикли на стероиди без подкрепа на HCG. Пълната фертилност може да не се възстанови веднага след спиране на лечението.

Странични ефекти от Анаболните Препарати при жени

Загрубяване на гласа

Вирилизиращите дози анаболни стероиди се свързват с и активират рецепторите за андрогени, което влияе на тъканите в цялото тяло. Един сигнал за това са промените в гласа, които стават трайно дрезгави или по-ниски в някои случаи.

Менструални смущения

Стероидите нарушават хипоталамо-хипофизо-овариалната ос, която регулира женския менструален цикъл. Месечните цикли могат да станат пропуснати, по-тежки или да се променят по време непредсказуемо, докато тялото не регулира отново нивата на хормоните след спиране.

Атрофия на гърдите

Стероидите задействат свиването на гръдната тъкан, като противодействат на стимулиращите и поддържащи ефекти на нормалния естроген. Повечето свиване се оправя, след като стероидите се спрат, но по-рядко то може да бъде и трайно.

Прекомерно окосмяване

Хирзутизмът, или нежеланите крайни косми, често се появява по мъжки модел на лицето и тялото при вирилизиращи дози стероиди. Това включва и трайни косми, които след това изискват лазерно премахване или електролиза.

Уголемяване на клитора

Продължително високите нива на андрогени от стероидите могат да предизвикат необратимо уголемяване на клитора. Това крие риск от стягане или болка по време на полов акт, тъй като анатомията придобива по-мъжки черти.

Увреждане на плода

Бременните жени, които използват анаболни стероиди, рискуват сериозни здравни последствия за развиващия се плод, включително физически аномалии и обучителни/развитийни проблеми, предизвикани от хормонални дисбаланси по време на критични етапи.

Заключение за страничните ефекти от Анаболните продукти

Търсенето на по-добри възможности за спортни постижения е разбираемо, но е от ключово значение да помним, че здравето и безопасността са на първо място.
Анаболните стероиди, макар и понякога привлекателни, идват с голям риск от сериозни и потенциално необратими странични ефекти.

Пептидите и други алтернативни методи, въпреки че може да изискват повече усилия и време, представляват значително по-безопасен подход за оптимизиране на физическото представяне.
Те работят с тялото ви, насърчавайки естествените функции и системи, вместо да ги принуждават с мощни химикали.

Не забравяйте, че истинската сила идва не само от мускулите, но и от дисциплината, отдадеността и уважението към тялото. Изберете пътя към по-доброто физическо и психическо здраве, без да компрометирате своето благополучие.

envelopecartcrossmenu